7 soluții pentru a preveni înmulțirea acarienilor din așternuturi și țesături

Acarienii sunt arahnide microscopice înrudite cu păianjenii și căpușele, fiind considerați organisme dăunătoare. Aceștia se întâlnesc în zonele din casă unde există umiditate ridicată și unde se adună praful.

Din nefericire, acarienii se pot înmulți în medii și pe suprafețe cu care noi intrăm des în contact, precum: salteaua, pernele, pilota, așternuturile, tapițeriile, covoarele sau mochetele.

Acarieni nu ciupesc sau înțeapă, doar se hrănesc cu pielea moartă a oamenilor și a animalelor de companie. Problema este că aceștia lasă în urma lor excremente, ce conțin un alergen puternic. Atunci când intră în contact cu pielea acesta provoacă iritații, iar la persoanele mai sensibile poate provoca reacții mai severe, alergice, precum: mâncărime, congestie nazală, tuse sau chiar crize de astm.

Cum poți scăpa de aceste creaturi mici și dăunătoare? Există câteva soluții pe care le poți aplica la tine acasă:

1) Schimbarea și spălarea lenjeriei de pat la temperaturi ridicate – Este recomandat să speli o dată pe săptămână lenjeria de pat: cearceafurile, fețele de pernă, pernele, pilotele, la o temperatură de minim 60 de grade Celsius, pentru a distruge acarienii și excrementele acestora. Schimbarea așternuturilor de pat reprezintă una dintre măsurile cele mai simple de a diminua apariția acarienilor.

2) Aerisește încăperea – Mediul propice de înmulțire al acarienilor este cel cu umiditate crescută. Este important ca în fiecare zi să aerisești camera, dar și așternuturile, precum cearceaful, fețele de pernă sau plapuma. În acest fel, diminuezi acumularea de praf și alergeni.

3) Redu umiditatea din cameră – Este important să menții nivelul de umiditate între 40 și 60%, pentru a nu crea mediul ideal de înmulțire pentru acarieni. Poți utiliza un dezumidificator, pentru a reduce umezeala în camera în care dormi.

4) Curățarea și aspirarea – În general, salteaua nu este curățată suficient și de aceea acumulează praf și acarieni. Cel mai simplu mod de a curăța salteaua este prin aspirare. Aspiră salteaua pe ambele părți o dată la 6 luni. De asemenea, se recomandă aspirarea săptămânală a celorlalte tapițerii, a mochetelor și covoarelor, pentru a preîntâmpina acumularea prafului.

5) Utilizarea huselor pentru saltele și perne – Dacă dorești să eviți curățarea pernelor și saltelelor, poți folosi huse speciale pentru acestea. Există inclusiv huse hipoalergice sau antiacarieni. Acestea scad contactul persoanei alergice cu alergenul provenit de la acarieni. Aceste huse speciale trebuie spălate după maxim 2 luni de folosire.

6) Evitarea obiectelor care adună praf – Evită să acumulezi prea multe obiecte care pot aduna praf. Redu numărul de perne de pe pat sau al jucăriilor de pluș, pentru că acestea formează un adevărat ecosistem pentru acarieni.

7) Curăță suprafețele cu oțet – Fiind un acid, oțetul contribuie la eliminarea acarienilor din țesături. Poți realiza un amestec de apă cu oțet în proporție de 5-10%. Acest amestec îl poți pulveriza pe tapițerii sau pe saltea și lăsa un timp să se usuce, sau poți folosi o lavetă pentru a curăța zonele afectate. Curăță apoi cu apă și lăsa suprafața să se aerisească mai mult timp.

Acestea sunt principalele metode pe care le poți realiza la tine acasă, pentru a reduce considerabil numărul de acarieni din așternuturi.

Dacă ai nevoie de mai mult ajutor la curățarea tapițeriilor, poți apela oricând la specialiștii în curățare saltele la domiciliu de la Mister Magic!