Cum întreții o canapea în funcție de materialul din care este fabricată

O canapea nu este o simplă piesă de mobilier, reprezintă locul unde ne place să ne relaxăm privind un film sau un serial. Ne petrecem mult timp pe canapea, însă aceasta poate acumula destul de ușor praf, murdărie, mirosuri neplăcute și se poate păta cu diverse lichide.

De aceea, este important să menții canapeaua curată și împrospătată, pentru a te bucura cât mai mult timp de confortul pe care ți-l oferă. Curățarea regulată a canapelei este esențială pentru a prelungi durata de viață a materialului din care este fabricată.

Poți avea o canapea din piele, material textil, catifea sau fibre naturale. În acest ghid, vei afla cum să ai grijă de canapeaua ta, în funcție de material.

1. Canapeaua din piele

Praful sau murdăria de pe canapeaua din piele pot fi îndepărtate cu ajutorul unei cârpe din microfibră ușor umezită. De asemenea, poți aspira canapeaua utilizând accesoriul de tip perie, pentru a nu afecta pielea. Pentru a conferi luciu și a hidrata canapeaua este necesar să o tratezi cu substanțe special concepute, precum creme sau balsamuri pentru piele.

Un alt sfat important legat de întreținerea unei canapele din piele este să încerci să eviți pe cât posibil poziționarea sa în dreptul razelor directe ale soarelui sau în apropierea unei surse de căldură, pentru a preveni uscarea și degradarea pielii.

De asemenea, poți apela la serviciile profesionale de curatare a canapelelor din piele oferite de Mr. Magic.

2. Canapeaua textilă

În cazul canapelelor din material textil este importantă aspirarea acestora cel puțin o dată pe lună, pentru că praful se poate acumula mult mai ușor în țesătură. Pentru a elimina petele și mirosurile neplăcute poți utiliza o cârpă moale pe care presari un amestec făcut în casă, ce conține apă distilată (2 căni), o lingură de oțet și o lingură de detergent pentru vase.

Acest amestec poate de asemenea, să fie pulverizat pe materialul textil și apoi să aerisești camera, pentru o uscare naturală. Dacă dorești, poți utiliza și soluții speciale de curățare și tratare a canapelelor din stofă.

3. Canapeaua din fibre naturale

Canapelele din fibre naturale, cum sunt cele din iută pot fi mai întâi aspirate, pentru a elimina excesul de praf. Curățarea lor se poate realiza utilizând o soluție formată dintr-un amestec de apă (2 căni), o linguriță de bicarbonat de sodiu și una de oțet. Îmbibă o cârpă cu acest amestec și șterge canapeaua. Uscarea trebuie să se realizeze în mod natural.

Ca și în cazul canapelelor din piele, și cele din fibre naturale trebuie să fie protejate de sursele de căldură sau de lumina directă a soarelui.

4. Canapeaua din catifea

Canapeaua din catifea naturală poate fi aspirată de praf folosind accesoriul de tip perie al aspiratorului. Pentru pete trebuie să acorzi mai multă atenție, deoarece, dacă nu sunt îndepărtate la timp, pot fi cu greu scoase din țesătură. Acționează imediat ce constați că ai pătat canapeaua din catifea.

Pune o cârpă sau un prosop absorbant pe pată și lasă-l să absoarbă excesul de lichid câteva minute. Evită frecarea petei, pentru că astfel se poate întinde. Pentru îndepărtarea sa poți utiliza un amestec de apă cu puțin detergent de vase. Ia o altă cârpă din microfibră sau o perie moale și curăță pata prin mișcări ușoare, până aceasta dispare.

În concluzie, indiferent de tipul de material din care este fabricată o canapea, există soluții eficiente pentru a o curăța și a-i prelungi durata de viață. Nu uita să consulți și instrucțiunile producătorului, pentru a ști exact ce cum se tratează canapeaua. Atunci când petele și murdăria nu se lasă eliminate sau este nevoie de igienizare, poți apela la servicii de curățare canapele oferite de specialiști din domeniu.