6 greșeli de curățare a tapițeriei care te pot costa – Mobilierul tău merită mai multă grijă!

Piesele de mobilier tapițate fac parte din decorul multor case. Sunt confortabile și schimbă imaginea oricărei încăperi. Fie că este un obiect de decor cu multă valoare sentimentală sau o canapea modernă să le menții curate este important pentru a-și păstra aspectul și pentru o durată de viață mai lungă. Mulți proprietari de case fac următoarele greșeli când vine vorba de piesele lor de mobilier.

Descoperă 6 dintre greșelile care te pot costa când vine vorba de curățarea tapițeriei. Și ia în considerare sfaturile noastre despre cum poți să le eviți pentru a avea mobilierul ca nou.

Neglijezi condiția în care se află

Greșeala: Una dintre cele mai comune greșeli care te costă este neglijarea pieselor de mobilier tapițate. Multe persoane așteaptă până când obiectul este vizibil murdar pentru a-l curăța.

Consecința: În timp, murdăria și particulele de praf se acumulează pe suprafața și în țesăturile tapițeriei. Acest lucru duce la uzarea prematură a materialului, iar în unele cazuri chiar la ruperea acestuia. Cu cât aștepți mai mult cu atât va fi mai greu să îndepărtezi petele și murdăria.

Soluția: Adoptă o rutină de curățenie pentru a păstra piesele de mobilier ca noi. Aspiră canapelele săptămânal folosind un capăt special pentru mizerie și praf. Pentru o curățare a canapelei textile în profunzime apelează la o firmă de curățare la domiciliu la fiecare 6 / 12 luni. Șterge în mod regulat praful și rotește pernele pentru a nu se deforma.

Folosești produse de curățare greșite

Greșeala: Dacă folosești produse nepotrivite pentru mobilierul tău tapițat poți obține niște rezultate dezastruoase. Nu toate materialele pot fi tratate și curățate cu aceeași soluție, un produs care funcționează pentru un anumit material s-ar putea să nu meargă pentru un altul.

Consecința: Produsele de curățare greșite pot decolora, rupe și chiar lasă pete pe material. Unele produse lasă anumite reziduuri care atrag și mai multă murdărie și care pot slăbi materialul.

Soluția: Uită-te de fiecare dată pe eticheta produselor de curățare înainte să le folosești. De obicei pe etichetă te avertizează pentru ce tip de material și în ce mod poți folosi acea soluție. Dacă ai vreun dubiu testează soluția pe o suprafață mică pentru a nu strica întreagă tapițerie. Când petele nu vor să iasă chiar și cu soluțiile specifice atunci cel mai indicat ar fi să apelezi la o firmă de curățare profesională.

Ignori petele superficiale

Greșeala: Să ignori petele este rețeta sigură a eșecului. Mulți oameni greșesc când amână curățarea petei și presupun că nu se va întâmpla nimic grav.

Consecința: Cu cât o pată stă mai mult pe tapițerie cu atât e mai mare riscul să devină permanentă. Lichidele pătrund adânc în material, în burete și chiar cadrul piesei de mobilier ceea ce poate duce la mirosuri neplăcute și deteriorarea structurii acesteia. Petele de vin roșu sau cafea sunt mult mai greu de scos dacă sunt lăsate mult timp.

Soluția: Când observi o pată nouă acționează instant. Tamponează zona cu o cârpă curată, albă care poate să absoarbă cât mai mult lichid. Folosește o soluție de îndepărtat petele potrivită pentru tipul de material și de pată, și respectă cu atenție instrucțiunile producătorului. Cu o acțiune rapidă previi ca petele să devină permanente.

Umezești prea tare materialul

Greșeala: Umezirea exagerată a materialului în timpul curățării este o greșeală comună, mai ales când folosești produse de curățare pe bază de apă sau încerci să scoți soluțiile de curățare.

Consecința: Umezeala în exces duce la alte probleme cum ar fi înmulțirea mucegaiului, țesătura se poate strânge, iar căptușeala și structura se distrug. Umezeala excesivă lasă pete și poate decolora țesătura.

Soluția: Folosește cât mai puțină apă când cureți tapițeria. Alege metodele de curățare cu cât mai puțină apă, cum ar fi soluții uscate de curățare sau soluții pe bază de spumă. Dacă e necesar să folosești apă atunci adaugă treptat și mai apoi folosește un aspirator pentru a extrage cât mai mult din apa rămasă. Fii sigur că piesa de mobilier se usucă complet. Folosește ventilatoare sau poziționează-l într-o zonă bine ventilată.

Ștergi mult prea agresiv

Greșeala: Când ai de curățat o pată adâncă tendința este să ștergi mai agresiv crezând că astfel iese mai ușor. Trebuie să știi că o abordare agresivă poate face mai mult rău decât bine.

Consecința: Ștersul rapid și agresiv poate distruge materialul și va duce la ruperea acestuia. În unele cazuri poți face mai mult rău și să adâncești pata respectivă fiind și mai greu de curățat.

Soluția: Când ai de-a face cu astfel de pete șterge delicat. Folosește o cârpă albă curată sau un burete care să absoarbă mai ușor pata. Pentru petele grave ia în considerare serviciile de curățare profesionale sau cumpără un produs profesional special pentru acel gen de pete.

Nu protejezi tapițeria

Greșeala: Mulți oameni nu iau în considerare importanța protejării tapițeriei de viitoarele pete. Dacă sari peste acest pas poți cheltui bani și mai mulți pentru curățarea ei.

Consecința: Fără o protecție în prealabil materialul pieselor tale de mobilier riscă să se deterioreze și mai repede. Neglijarea poate duce la o mai scurtă durată de viață a acestora.

Soluția: Investește în huse de protecție pentru a pune o barieră între pete sau murdărie și obiectul tău de decor. Aceste protecții pot fi puse după ce ai curățat piesa de mobilier. Rotește în mod regulat pernele canapelei sau saltelei pentru a-i prelungi durata de viață.

Concluzia

Piesele tale de mobilier tapițate sunt o investiție serioasă și merită multă grijă și atenție. Evită să faci aceste 6 greșeli când le cureți și poți să le menții condiția și să le prelungești durata de viață.

Adoptă o rutină de curățare, alege cu grijă produsele de curățare, acționează imediat când observi o pată, folosește cât mai puțină apă, șterge delicat de fiecare dată și protejează tapițeria pentru a avea o piesă de mobilier în cea mai bună condiție.

Când nu ești sigur, consultă o firmă de curățenie profesională pentru că vei economisi timp, bani și nu există riscul să deteriorezi obiectul. Oferă-i mobilierului tău atenția cuvenită și bucură-te de confort maxim în propria ta casă.